Spindeln
Vi flög över Nascalinjerna i ett litet flygplan och det kändes nästan overkligt att faktiskt få se dessa mytomspunna, enorma, storslagna linjer, som ingen riktigt har förklaringen till ännu. Där var dom, spindeln, apan, astronauten med mera. Den egna litenheten blev plötsligt påtaglig. Känslan var vördnadsfull, nästan overklig och otroligt pirrig. Det förstärktes av att vi aldrig tidigare hade flugit i ett så litet plan. Litenheten kändes i magen och vi fick strikta instruktioner om att inte spy i planet, utan använda oss av de påsar som fanns tillgängliga. Ingen av oss spydde, men någon av oss blev åksjuk. Oavsett var det verkligen värt det. Vilket äventyr.
|
I planet på väg att lyfta. |
Från Nasca begav vi oss mot Arequipa med nattbuss. Även den mycket bekväm och av finare slag än vad vi var vana. Trots bekvämligheten i bussen var vi alla väldigt glada när vi kom fram till denna vackra vita stad och dessutom fick komma in på hotellrummen direkt. Vid det laget hade resan börjat gå uppför. Arequipa ligger 2 380 meter över havet omringad av tre aktiva vulkaner, Misti, Chachani och PichuPichu.
Arequipas historiska center är med på Unescos världsarvslista och det är väl värt att se. Dessa vita byggnader som är uppförda i vulkanisk sten, så kallade sillar, är otroligt vackra med vulkanerna och snöiga bergstoppar omgärdade av moln i bakgrunden.
Hotellet var helt underbart med takterrass och grillrestaurang. Det visade sig att runtresande med många promenader per dag och mycket att ta in, verkligen gjorde att vi njöt helt och fullt när vi kunde ta det lite lugnt ett tag och bara vila, läsa lite eller titta på himlen.
Från Arequipa fortsatt vår färd uppåt, uppåt och ju högre vi kom desto mer exalterad blev jag. Peru var nämligen precis så storslaget som jag tänkt mig. Vi såg, upplevde, insöp och lärde oss. Som högst var vi 4 910 meter över havet och luften var tunn, himlen kändes väldigt nära och stjärnorna verkade vara större och närmare. Vi mötte lamor, alpackor, vicunjus, såg bondesamhällen och helt otroligt vacker natur. Jag njöt och ögonen tårades mer än en gång av allt detta vackra, genuina. Vi såg fattigdom, fick livshistorier berättade för oss och träffade en kvinna som berättade om sin skörd och sitt dagliga liv. Vi fick veta att klänningarna hade stor betydelse och berättade allt personens civilstånd.
Jag älskade bergen. Ska jag åka till Peru igen, så blir det till någon liten bergsby. Så vackert, så rogivande och så svårt att försöka ta sig fram fortare än en snigel. Med den tunna luft som är där uppe går det inte att gå fort, det känns direkt som om lungorna ska vända sig ut och in och risken för höjdsjuka är överhängande. Timmy blev höjdsjuk och fick lov att behandlas med syrgas. Han såg inte ut att njuta av dessa höghöjdsställen på samma sätt som jag. Han blev i alla fall bättre efter syrgasen och hängde med oss på bad i en varmkälla, även om han inte badade.
|
Hotellet Mama Yacchi i byn Coporaque i Colca Canyon, Anderna |
|
Alla borde nog ha en alpacka sa sambon efter det här mötet :) |
Vi fortsatt vår färd genom Chivay, där vi såg morgondans på torget, besökte en markand för att sedan fortsätta mot Colca Canyon. Colca Canyon är världens näst djupaste canyon och den är dubbelt så djup som Grand Canyon. Där tittade vi ner på floden Colca som då var 3 400 meter längre ner. Det var många gånger som den egna litenheten blev påtaglig under vår Peruresa och det var definitivt en av gångerna. Vi kikade på enorma kondorer som svävade fram över canyonen och vi stannade vid den kända utsiktpunkten Cruz del Condor.
Här och där såg vi otroligt majestätiska, enorma pre-Inka odlingsterasser där människorna odlade majs, korn och vete. Vi smakade Pisco och en del av oss smakade marsvin. Samtliga, utom jag, drabbades av turismage och vi hittade ett lokalt apotek. Det var tur att diverse magmedicin hade införskaffats innan avfärden, men en del behövde det allt fyllas på med. Så småningom hamnade vi i Puno för övernattning. Puno ligger vid Titicacasjön, 3 827 meter över havet. Det var en rofylld liten stad, där vi åt god mat, sov gott och utgick ifrån när vi begav oss av med båt över Titicacasjön.
Första anhalten på Titicacasjön var vassöarna, så kallade Uros. Där träffade vi den kvinnliga presidenten Mariella som visade upp hur hon och hennes familj bor. De bygger dessa öar av vass och det är ett ganska slitsamt arbete. De har inget rinnande vatten, inga avlopp och de äter torkad fisk, sjöfågel och sjöfågelägg. De har dagis och lågstadieskolor på vassöarna och befolkningen på öarna minskar, eftersom många väljer att stanna kvar på land efter de genomgått sin utbildning där. Så vi informerades snabbt om att vem som helst som ville var välkommen att att komma dit och bygga sig en ö att bo på, samt att det dessutom var skattefritt.
Därefter begav vi oss vidare med båt från Uros till ön Taquile. Det var en av de absolut vackraste platser jag sett i världen. Höfjden var som högst drygt 4 000 meter över havet och det var en tung vandring för att komma över ön. Det var definitivt värt det. Otroligt vilka vackra platser det finns i världen. Det kom en riktigt gammal kvinna knallandes när vi långsamt tog oss uppåt över ön. Hon bar på en säck, var riktigt skrynkligt vacker och gick förbi oss som om det inte fanns några som helst problem med att vandra runt i denna tunna luft, ålderdomlig och med en säck. Det var väl en av de gånger det kändes som att höghöjdsträning troligtvis bär frukt.
På Taquile var handarbete viktigt och männens hattar, vilka berättade till exempel om de var singlar eller inte. Vi serverades jättegod mat hemma hos en familj, förrätt soppa och varmrätt grillad Titicacafisk. Det kändes lyxigt att äta där på en så vacker plats med så tunn luft att det var en pers att ta sig dit. Otroligt, vi var på Titicacasjön, världens högst belägna segelbara sjö. Mycket coolt.
Därifrån begav vi oss vidare mot Cusco. Vi såg Inkaruiner, odlingsterasser otroligt vackra platser och väl framme i Cusco passade vi på att ta en okulturell vilodag på världens högs belägna irländska pub och vi besökte en inhemsk marknad med allt vad det innebar i lukter och sinnesintryck. Vi fortsatte vår färd mot Aqúa Caliente för att äntligen se Machu Picchu och på vägen fick vi se pre INka runiner. Vilkenotrolig historia och vilken kort period Inkariket egentligen varade. Mycket av allt som Inkaindianerna är kända för fanns redan innan de kom, men de vidareutvecklade en del av det och behöll annat. PreInka ägnade sig åt att halshugga hövdingar, spara huvudena, kriga och var ganska sexuellt bevandrade. Inkaindianerna krigade också och ägnade sig åt barnaoffer. Vilda människor. Det var till exempel på grund av Inkaindianerna som en del av Perus ursprungsbefolkning flydde ut på Titicacasjön och byggde vassöar (Uros). Det var alltså deras sätt att undkomma Inkorna.
Så Småningom kom vi så till Machu Picchu, magiskt, storslaget, enormt och vackert där det låg inneslutet bland molnen. Vägen dit var slingrande, brant, läskig och vi begav oss dit med buss. Väl framme var det nog mestadels vördnad som var den övergripande känslan. Historiens vingslag slog lite extra hårt när vi stod på denna helt otroliga historiska plats och ett av världens underverk. Även Machu Picchu ligger något så när högt upp och det ar fortfarande väldigt tillrådigt att gå långsamt, dricka mycket vatten och att verkligen inte ta ut sig.
Från Aqua Caliente och Machu Picchu begav vi oss till djungeln. Vi åkte till Puerto Maldonado, åkte båt någon timme därifrån rätt ut i Amazones djungel. Vi sov på en lodge vid en biflod till Amazonasfloden, vi fiskade pirajor, var på anakondaspaning, nattvanding i djungeln, dagvandring i djungeln, vi såg skorpioner, ormar, spindlar, apor, papegojor, bulletmyror, eldmyror, enorma träd, hörde vrålappor, såg kapybaror och var på nattlig kajmanspaning i båt. Det var fränt, oförutsägbart, häftigt och nu vet jag att stora spindlar kan vara väldigt snabba när de hoppar.
Efter några dygn i djungeln for vi återigen till Lima, sov en natt och begav oss till Sverige igen. Det var en underbar, speciell och fantastisk resa på så många vis. Jag kommer att ha med mig minnena resten av livet och tusentack kära far för att du bjöd mig på en av mina livsdrömmar. Peru, precis så storslaget som jag hade föreställt mig, renare, djurvänligt vad vi kunde se, med ett vänligt, lite stramt och stolt folkslag som var svårt att annat än tycka bra om. Många upplevelser, intryck, och upptåg. Till exempel åt pappa upp en halv tvål i tron att det var choklad, han låste in sitt och Timmys pass i en saftybox utan att koda först och fick ta hjälp av hotellpersonal för att få upp den, Timmy var otroligt höjdsjuk, alla utom jag var extremt påverkade av turistmage och vi upplevde, var helt slut ibland, gick cirka 12 mil under resan, höll på att kräkas på en marknad av doften av ruttnande kött och vi njöt. Ska vi någonsin göra om det ska vi plocka bort några katedralbesök och vistas längre i bergen. Djungeln var verkligen också speciell med precis så mycket ljud som det är på barnprogrammen när de spelar upp nåt från djungeln. En resa och en upplevelse för livet helt enkelt!
|