fredag 28 september 2012

Självmordsupplysningen!!!


Ingen ska behöva må så dåligt att den enda utvägen upplevs vara självmord. Ändå var det precis det min älskade dotter Caroline gjorde och därför också tog sitt liv den 9 november 2008. Därför är självmordsstatistiken inte bara siffror och statistik för mig, utan dessa siffror berättar för mig precis hur många människor för mycket det är som mår mer dåligt än någon skulle behöva göra i vårt land. Dessa siffror berättar om livsöden och personliga tragedier och är därför precis allt annat än bara siffror. Jag kan berätta att i Sverige är det så vanligt att människor mår så otroligt dåligt att de inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv, att självmord den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-44 år bland män och den näst vanligaste bland kvinnor. I åldersgruppen 15-24 är självmord den vanligaste dödsorsaken för båda könen. Bland de yngsta, år 2008, var mer än vart tredje dödsfall bland både män och kvinnor ett självmord. Det är tre gånger så många personer i vårt land som dör genom självmord än som dör i trafiken. Det är skrämmande. Trots alla dessa fakta är såväl information kring detta som hjälpen att få relativt begränsad. Därför blev jag väldigt glad när jag upptäckte självmordsupplysningen. 


VI FÖREBYGGER SJÄLVMORD. HÄR KAN DU CHATTA, MAILA FRÅGOR OCH FÅ INFORMATION OM SJÄLVMORD OCH PSYKISK HÄLSA.

Till dig som mår dåligt just nu.
På vår chat kan du prata anonymt
vardagar kl 19-22 med våra volontärer.


Till Självmordsupplysningen klicka här…

TILL DIG SOM MÅR DÅLIGT:
Här har vi samlat information och stöd för att hjälpa dig. Prata med någon av våra volontärer på vår chatt, skicka ett mail, delta i något av våra forum eller läs mer om självmord och psykisk hälsa. Kom ihåg att du inte är ensam.

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG:
Vad gör man när man misstänker att någon man känner funderar på att ta livet av sig? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna, konkreta tips på hur du kan agera och en mängd fakta om självmord.

ENGAGERA DIG!
Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige idag. Ändå är det ett problem det pratas för lite om. Vi är beroende av ditt stöd för att fler ska få hjälp. Oavsett om du vill bli volontär, eller skänka pengar är din insats ovärderlig.
—–
Sprid informationen om att Självmordsupplysningen finns till alla du känner!


Andra ställen där hjälp och information finns:

SPES– Riksorganisationen för suicidprevention och efterlevandes stöd. Tel: 08 – 34 58 73  www.spes.nu
Nationella hjälplinjen. Tel: 020 – 22 00 60 www.nationellahjalplinjen.a.se
Jourhavande präst. Tel: 112
Jourhavande medmänniska. Tel: 0771 – 900 800
Jourhavande kompis. Tel: 020 – 22 24 44
Jourhavande adoptionskompis. Tel: 020-64 54 30
BRIS. Tel: 0200-23 02 30
BRIS-föräldratelefon. Tel: 020- 786 786
HBT-jouren. Tel: 0771-66 67 68
Unga i sorg.  www.ungaisorg.se
Om Trust-programmet: http://studentservices.dadeschools.net/trust/curriculum.asp
Stiftelsen Tryggare Sverige: http://www.tryggaresverige.se/

Församlingar har ofta personal som kan hjälpa till med krisbearbetning. På vissa orter finns mobila psykiatriska team som kan vara till stöd. Många vårdcentraler har psykosocial personal som kan arbeta med relationer mellan individer, familjer och grupper.

Inga kommentarer: