torsdag 26 april 2012

Carro tog sitt liv


Carro begick självmord efter många års psykiskt lidande, som inkluderade bland annat självskadebeteenden. Det var inte otydligt för mig eller för någon annan omkring henne att hon inte mådde bra. Det enda som var otydligt var den hjälp hon själv och vi som fanns närmast omkring henne trodde hon skulle få i samband med att hjälpen efterfrågades. Ingen av de instanser, exempelvis skolan, socialförvaltningen eller barn- och ungdomspsykiatrin, som var inblandad kring Carro hade den kunskap och/eller de resurser som behövdes för att hon skulle få den hjälp hon var i behov av. Istället blev Carro ofta sedd som bråkig, besvärlig och ett problem. Hon själv mådde så dåligt att hon knappt orkade vara kvar i sitt eget skinn och fick utanpå det även utstå att stämplas som en besvärlig och bråkig person. Jag visste inte då och jag vet inte än vad jag skulle ha kunnat gjort för att hjälpa henne. Hade jag vetat det eller, ännu hellre, om de olika professionerna inom området som var engagerad kring henne haft den kunskapen, hade hon antagligen varit i livet idag.

Ingen ska behöva må så dåligt som Carro gjorde, ingen ska behöva se självmord som den enda utvägen ur ett sitt inre lidandet. Därför är det extremt viktigt att öka kunskapen kring psykisk ohälsa, självmord och suicidprevention. Det är lika viktigt att våga prata om det, att minska all okunskap som ger upphov till den mängd myter om finns kring självmord och att försöka hitta sätt att hjälpa dem som mår så psykiskt dåligt som Carro gjorde. Alfred Skoglund heter författaren till boken "När någon tar sitt liv - tragedierna vi kan förhindra", som precis kommit ut i handeln och finns att köpa. Frågeställningen är varför det år efter år accepteras att så många tar sitt liv, trots att det finns kunskap kring hur de flesta av dem kan räddas. Nedan finns en inslag från TV4 nyhetsmorgon från den 22/4-12 med just Alfred Skoglund och Ludmilla Rosengren, som förlorade sin fjortonåriga dotter genom självmord i maj 2008 och är intervjuad i berörd bok.

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=ludmillas_dotter_tog_livet_av_sig&videoid=2184618&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

Inga kommentarer: